27 November bestaat de vereniging 50 jaar!

26 November is het jubileumboek af te halen in de             Polderhof. Voor iedere tuin is een gratis exemplaar beschikbaar. De koffie staat klaar.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Volkstuinvereniging Bodegraven werd opgericht. Over het wel en wee van de vereniging, vroeger en nu is een jubileumboek gemaakt.

De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 26 november van 10-12 uur in de Polderhof.

Om 10.30 uur zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan locoburgemeester Knol van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Dit jubileumboek is gemaakt dankzij de inzet van veel leden; de interviewers en de geïnterviewden, de fotograaf, de vormgever en de redactiegroep.
Het boek is vanaf 26 november voor oud-leden en andere belangstellenden te koop bij de Readshop Karssen.

--------------------------------------------------------

Winnaars challenge hoogste zonnebloem

Zaterdag 17 september hebben we op de najaarsmarkt de winnaars bekend gemaakt van de challenge "wie heeft de zwaarste pompoen of de hoogste zonnebloem gekweekt".
Uitslag van de Zonnebloem-challenge:
1: Hans van Diemen 4.13 meter (foto)
2. Peter Heyboer 4.08 meter (op de achtergrond)
3. Peter van der Steen 3.72 meter

Winnaars challenge zwaarste pompoen
Uitslag van de zwaarste pompoen-challenge:
1: Jilke Hageman 46 kilo (foto: familie Hageman)
2: Hans van Vliet 36.3 kilo
3: Ruth Fousert 27,2 kilo

Bestel op tijd uw zaden, volgend jaar doen we de hoogste zonnebloem - en zwaarste pompoen-challenge weer!

_________________________________________

De appelwortel - door Leen van de Lagemaat

Er is mij door de redactie gevraagd of ik in de komende nieuwsbrieven een stukje wil schrijven over onbekende en/ of bijzondere planten en groenten die ik zelf op de tuin kweek en verbouw.

Ik wil beginnen met de appelwortel. Hij wordt ook wel yacon genoemd.

Deze plant komt van oorsprong uit het Andesgebergte waar hij groeit op een hoogte van 900-3000 m.

Hier in Nederland is hij prima te kweken. Ik heb al twee jaar achter elkaar een prima oogst gehad en dit jaar ziet het er ook goed uit.

De plant zelf wordt zo’n 1,5 m hoog en heeft een ruimte nodig van ongeveer 1 vierkante meter.

Hij groeit bij alle weersomstandigheden  en op elke grondsoort goed. De plant ontwikkelt heel mooi blad en er komt in sommige gevallen ook een mooie zonnebloemachtige bloem in. (Zie de illustratie hierboven).

Het jonge blad is als spinazie eetbaar, maar waar het eigenlijk om gaat, dat zijn de knollen. Ze zien eruit als dahliaknollen.

Als de eerste nachtvorst is ingetreden beginnen de bladeren zwart te worden en is de tijd aangebroken om te oogsten. Met een riek haal je de knollen omhoog. Je ziet dan dat er mooie grote knollen bij zitten, die je heel goed kunt eten. Er zitten ook bijknolletjes bij die je na de winter weer kunt poten en dan weer uit kunnen groeien tot nieuwe planten.

Als je de eetbare knollen een paar weken laat liggen, wordt de smaak nog beter/zoeter. De smaak ligt tussen appel, peer en watermeloen.

Hier volgen een paar toepassingen en eigenschappen van de appelwortel:
       1. Dankzij het hoge vochtgehalte is de knol heel fris en heeft                een crunchy bite.

2. Als je de knol in plakjes snijdt, kun je ze heerlijk frituren.

3. De knollen danken hun zoete smaak aan de stof  oligofructose.

Deze stof werkt stimulerend op nuttige bacteriën in ons lichaam.

Op het moment van schrijven, half november, staan er drie planten bij mij op de tuin. Het is nu wachten op de eerste nachtvorst en dan kan ik gaan oogsten.

Als er mensen belangstelling hebben kunnen ze over een maand ongeveer wel een knol krijgen, gewoon om het eens te proberen. In het voorjaar heb ik wel een paar plantjes over die je zo kunt krijgen, zo lang de voorraad strekt natuurlijk. Als ik ze dan niet meer heb kan ik je wel vertellen waar je ze kunt bestellen.

Leen van de Lagemaat, locatie oost, tuin 80

__________________________________________